Szenthe László

Balatonalmádiban élek, s néhány év kivételével egész életemet itt töltöttem. Kora gyermekkorom óta foglalkoztat az erdő – mező, a Balaton növény- és állatvilága. Gombákkal kapcsolatos első élményem az volt, amikor a házunk melleti erdőben megláttam néhány nagy őzlábgombát.
Első gombászkönyvemet huszonévesen vásároltam és azóta igyekszem megismerni a gombák csodálatos világát. 1991-ben gombavizsgáló szakellenőr bizonyítványt szereztem, majd egy év múlva beléptem a frissen alakult Magyar Mikológiai Társaságba.
Kezdeményezésemre 2008 januárjában gombásztársaimmal együtt megalakítottuk az Almádi Gombászok Asztaltársaságát, amelynek  2018 decemberéig – az Asztaltársaság működésének megszűnéséig – a vezetője voltam. Ezek alatt az évek alatt gombásztúrákat, háziversenyeket és elméleti foglalkozásokat szerveztem és tartottam, de meg kell említenem a két Országos Amatőr Gombafelismerő vetélkedő sikeres lebonyolítását is.
A Magyar Gombász olvasóit rendszeresen tájékoztattam az Asztaltársaságunk tevékenységével kapcsolatban. Gombásztúráim során gyakran készítettem rövid filmeket a talált gombafajokról. Ezeket a filmeket a téli foglalkozásokon mutattam be az érdeklődőknek, de más gombásztársaságok meghívására is levetítettem őket. Gombásztársaim kérésére és biztatására Gueth Dániel és Magyar Norbert segítségével három filmet készítettünk, melyeket most az interneten is elérhetővé tettünk.
2021-ben a korábbi három filmet követően Mérő Barnabás segítségével elkészítettem az utóbbi két év felvételeiből a gombákról szóló negyedik filmet is. Címe: Nyári és őszi gombák – ami az előző három filmből kimaradt…

Elérhetőségünk: negyevszakgombai@gmail.com