"Jó szívvel ajánlom ezt a gyönyörű felvételeket tartalmazó, igényes filmet mindenkinek, aki a gombák világa iránt érdeklődik. Több évtizednyi erdőjárás tapasztalata, kiemelkedő tudás, a természet iránti szeretet és nagyfokú tisztelet érződik minden képkockájában. A gombák szakértő bemutatása nagyszerű lehetőség a tanulásra és az ismeretek elmélyítésére – kezdő és haladó gombászok számára egyaránt –, ugyanakkor egy magával ragadó természetfilm élményét is nyújtja. Egy órányi kikapcsolódás a madárcsicsergéstől zengő erdőben, miközben mintegy hatvan gombafajt ismerhetünk meg – egy hiteles túravezető, Szenthe László irányításával. Nézzék és hallgassák örömmel!"
Mérő Edit
gombaszakellenőr
"Az ismeretek átadásának vágya fűtötte Szenthe László gombavizsgáló szakellenőr tevékenységét az elmúlt években gombagyűjtő túrák, vetített előadások és gombafelismerő versenyek szervezésekor is. Az erdőt fényképezőgéppel, kamerával járva nagy terjedelmű, értékes anyagot gyűjtött össze, amelynek első részét most 59 tavaszi és nyári gombafaj bemutatásával, két barátja szerkesztésében készült filmen tárja elénk. Ez a műalkotás úttörő és egyedülálló abban a tekintetben, hogy a gombákat több közelítésben, valamint kézbe véve, forgatva, sokoldalúan, színhelyesen mutatja be, miközben a jellegzetességeiket szakszerűen ismerteti. Így pl. a sötét érdestinóru, a rókaszínű érdestinóru és a vörös tinóru esetében nyomon követhetjük a gomba húsának színváltozásait is, az elvágás pillanatától kezve. Ilyen mozzanatoktól válik a film élményszerűvé; szinte résztvevőivé válunk a madárdalos erdőben történő barangolásnak. Őszinte szívvel ajánlom a filmet minden természetkedvelőnek, aki a gombák színes világáról bővebb ismereteket kíván elsajátítani. Igen hasznos lehet beszerzése természetjáró csoportok, iskolák és gyerektáborok szervezői részére is."
Markóné dr. Monostory Bernadett
a Szemere László Mikológiai Szakcsoport volt vezetője
"Tisztelt Gombásztársak, Természetjárók!
Örömmel és nagy elismeréssel ajánlom Mindnyájuk figyelmébe a Szenthe László úr és munkatársai által nagy szakértelemmel készített filmet. Ez a gombákról szóló összeállítás hiánypótló a szakmánkban, mindenki tanulhat belőle és még örömét is lelheti a szép képekben. Valódi és színes ismeretterjesztést kapunk a szerzőtől. A továbbiakban kívánok Mindnyájuknak kellemes természetjárást és sikeres gombavadászatot."
Auer Péter
tanár és felsőfokú gomba-szakellenőr
"Azoknak, akik megismerték Szenthe László gomba szakellenőr és két társa, Gueth Dániel és Magyar Norbert szerkesztésében készült „Gombák I. – Tavasz, nyár” c. filmet, már nem kell ecsetelnem azt az élményt, amelyben részesülhetünk munkájuk megtekintésekor. A szerző az erdőt fényképezőgéppel, kamerával járva szinte magával viszi a nézőt a gombák világába. Az első rész folytatásaként, az újabb filmben 60 nyári, őszi gombafajjal ismerkedhetünk meg. A film képanyaga annyival több a könyvekben közölt, gombákat ábrázoló képeknél, hogy míg az utóbbiak egy rögzített, ideális állapotot mutatnak be, a filmben úgy szembesülhetünk a gombatestekkel, mintha magunk vennénk kézbe őket: több közelítésben, forgatva, sokoldalúan ismerkedhetünk meg jellegzetességeikkel. Az elhangzó szöveg külön érdeme a szakszerűség mellett, hogy jó szinkronban van az éppen látott képpel: felhívja a figyelmet a kalap vagy a tönk tulajdonságaira, kiemelve a különös ismertető jeleiket, pl. a széleslemezű fülőke micéliumkötegét a tönk alján. Kitér egyes fajok gyógyhatására is (pl. gyapjas tintagomba). A film életszerűsége abban is megnyilvánul, hogy nem elvontan, hanem úgy mutatja be a gombákat, ahogy azt az erdőben járva tapasztalnánk: csiga mászik a tölgyfa érdestinórú kalapján vagy nyűvek lepnek el egyes félbevágott gombatesteket (ennek ugyan étkezési szempontól nem nagyon örülünk, de így lesz valósághű az élmény). Érdeme még a filmnek, hogy a gombák lelőhelyét, környezetét is megmutatja pl. tölgyfa levelekkel, szamócával. A sárga gereben gombánál a környező talaj bemutatásával érzékelteti, hogy ez a faj lomb és fenyőerdőben is teremhet. Őszinte szívvel ajánlom a „Gombák II. – Nyár, ősz” c. filmet egyaránt azon természetkedvelőkenek, akik most ismerkednek a gombák világával, de azoknak is, akiknek már van saját tapasztalatuk e téren, élvezni fogják. Igen hasznos lehet beszerzése természetjáró csoportok, iskolák és gyermektáborok szervezői részére is."
Markóné dr. Monostory Bernadett
a Szemere László Mikológiai Szakcsoport volt vezetője
"A tavasz gombáit bemutató film megtekintése után, érdeklődve vártam a második részt! Az újabb filmen a nyár-ősz gombáival találkozhattam szinte testközelből. A természetes élőhelyükön rögzített gombavideók kiválóan illusztrálják a narrátor lényegretörő információit. Jó szívvel ajánlom a természetszerető és gombagyűjtő közönségnek!"
dr. Török István
gombaszakellenőr
"Köszönöm Önnek és munkatársainak ezt a sorozatot, az elkészítéssel járó hatalmas munkát és azt, hogy igazán megfizethető, kedvező áron jutottam hozzá a filmekhez! Nagyon tetszik  rövid, lényegre törő ismertetője, mellyel  bemutatja a gombákat. Különösen az olyan ritka vagy védett fajok szemléltetése tetszett, mint a mogyoróbarna galóca, olaszgomba, tüskés sörénygomba, stb. 
Ez a sorozat igazán hiányt pótló alkotás, mely nagyban megkönnyíti majd a tanfolyami hallgatók felkészülését, frissen szerzett tudásuk elmélyítését, vagy a már végzett hallgatók ismereteinek felfrissítését. Hiszem azt is, hogy a film sok érdeklődőt sarkall majd a gombák csodálatos világának alaposabb megismerésére. Szívből ajánlom mindazoknak, akik most ismerkednek a gombákkal és azoknak is, akik már évek óta kosárral járják az erdőt."
Rebe Ágnes